Временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция Митници изслушваа

...
Временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция Митници изслушваа
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС: Операцията срещу Паскал започнала преди 8 месеца, Живко Коцев е следен половин година

Временната комисия за следствие на корупционни практики в Агенция  " Митници " изслушваа ръководителя на ДАНС Пламен Тончев и служебния финансов министър Людмила Петкова.

 

В Министерството на финансите не са постъпвали претенции и информация от партньорски служби за администрацията на Агенция " Митници ". Това съобщи пред краткотрайната комисия за аферата в митниците служебният финансов министър Людмила Петкова.

 

Относно изказванията, че австрийските управляващи са подали сигнал по какъв начин на българските гранични пунктове са желани подкупи от австрийски превозвачи, Петкова съобщи:  " Не съм осведомена със сигнал от австрийските управляващи, само че мога да ревизира дали има подобен. "

 

Петкова посочи още, че записите в книгата за визитите в министерството на финансите и записите от охранителните камери са единствено за последния месец. За предишен интервал няма нищо.

 

Скандалът в митниците избухна при започване на април, когато беше задържана шефът на организацията Петя Банкова, която е и някогашен чиновник на ДАНС.

 

В хода на следствието стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

 

Появиха се и общи фотоси с към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

 

По време на правосъдно съвещание бяха представени показания на очевидец, съгласно който Димитрови са били познати и с някогашния финансов министър Асен Василев.

 

В началото на съвещанието Йордан Цонев съобщи, че би трябвало да бъдат питани всички, които комисията реши.

 

" Въпросът ми е: госпожо Петкова, сигурен съм, че няма по какъв начин да знаете отговора на въпроса към този миг - какъв брой митнически чиновници е размествала госпожа Банкова от встъпването си в служба, от къде на къде и на какво съображение ", съобщи още той и посочи, че държи да получи писмен отговор на въпроса си. " Ако има уволнени, също може да добавите към листата ", посочи той.

 

Тошко Йорданов направи забележка на сътрудника си Бачийски, че не може да взима думата самичък.

 

От " Възраждане " оповестиха, че комисията би трябвало да проверява възможната роля на Асен Василев в корупционните практики. И попита дали има видеозаписи за  визитите на татко и наследник Димитрови във финансовото министерство.

 

Людмила Петкова означи, че няма публично през деловодната система и мейлите информация по отношение на такива извършени срещи. 

Румен Гечев от Българска социалистическа партия посочи, че най-важното е какво става с постъпленията от Митниците и попита: " Имате ли информацията за първото тримесечие по какъв начин вървят постъпленията по отношение на предходната година. Защото е значимо да знаем в последна сметка тези кадрови промени какво са донесли за приходната част на бюджета на България ". 

 

Петкова означи, че приходите от акцизи вървят по проект: " По Данък добавена стойност от импорт се следи доста понижение. Една част има пояснение с макроикономически индикатори, само че другата част може да се изясни с незадоволителни старания от страна на Агенция " Митници " за събиране на бюджетните доходи ".

 

Гечев съобщи, че е добре казаното да бъде доказано с цифри и експертната оценка на МФ.

 

Тошко Йорданов сподели фотографията на Недан Хаджиев, готвен от Асен Василев за началник на РПУ - Хасково. Същият е трябвало да бъде назначен с персоналната защита на Асен Василев, а на фотографията са Хаджиев, Живко Коцев и контрабандистът Стефан Димитров.

 

" Тази госпожа Банкова къде е била на работа, тъй като очевидно е била доста качествена, с цел да бъде поставена за началник на " Митниците ". Та къде е работила, къде се е осигурявала? И имате ли пояснения дали Банкова като началник на Митниците дали е съгласувала директните назначения и в случай че е имало данни за закононарушения, дали са били уведомявани съответните служби ", означи той.

 

От ППДБ попитаха: " Николай Денков и Асен Василев стартираха политика за присъединяване на митничари от други страни по границите... Бихте ли дали настояща информация и пояснете каква ще бъде вашата политика - ще продължите ли политиката на Асен Василев и Николай Денков за интернационално наличие на границите ".

 

Министър Петкова означи, че не е осведомена в конкретика с целия развой, само че това, което й е знае се, че няколко посланици са поискали среща с нея за закупуване на техника за наблюдаване. 

 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи попита дали е имало по времето на Банкова " назначени или командировани по българските митници от други страни ".

 

От " Възраждане " попитаха какъв брой чиновници на Агенция " Митници ", които са на управителни позиции сега преди са били уволнявани дисциплинарно и по-късно още веднъж са назначавани на управителни позиции. Примерът бе със Стефан Марашев - уволняван и възобновен като шеф пункт Капитан Андреево. 

 

Станислав Балабанов попита дали са открити " притеснителни моменти в работата на Петя Банкова по време на  престоя й като началник на Митниците ".

 

С това чуването на финансовия министър Людмила Петкова завърши и бе поканен за разговор шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Той прочете информация за разкритите досега връзки на чиновници от Агенция " Митници " - с хора от ниските изпълнителски равнища до управителни чиновници на граничните митнически сектори. 

 

Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с Живко Коцев от времето му като началник на ОДМВР София. Димитрови оказват въздействие на разпределението на управителни постове в Министерство на вътрешните работи в задачите на незаконната им активност. Шефът на ДАНС изброи имената на митнически чиновници - от сегашния и предходни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни артикули. Към тези канали е работил и Паскал, употребил се с подкрепи на сегашни и някогашни чиновници от правосъдната власт. Поради което работата по разкриването на построената от него незаконна скица е мощно затруднена. Свидетел декларира, че животът му е в заплаха, в случай че направи цялостни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с жител на Турция, който може да обезпечи гладко прекосяване през Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово и Капитан Андреево на всевъзможен тип артикули, в това число и незаконни цигари опиати. 

 

Шефът на ДАНС посочи, че е имало открити " доверителни връзки " сред Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е " предоставял блага на паркинга на Народното събрание ". 

 

Той посочи, че интервенцията против Паскал е почнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е наблюдаван половин година.

Тончев означи, че създаването на ДАНС постоянно има за цел откриване на контрабандни канали, а не съответно на висши чиновници, забъркани в тях. Същите се разкриват в процеса на разработка на каналите.

Зададен е въпрос правилно ли е, че Бойко Рашков е срещнал Живко Коцев с двамата контрабандист и действително от кой момент датират тези познанства, както и кои регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи са били съпричастни към активността на Димитрови.

 

Пламен Тончев означи, че Стефан Димитров е бил представян " като предприемач, търгуващ с Турция, на който да му бъдат предоставяни услуги, които са " директна услуга на Бойко Рашков ". Той не бе уверен дали от две или повече години датира дружбата сред Коцев и татко и наследник Димитрови. 

 

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР